Terug

Welk fietszadel kiezen? Vijf tips en tricks

  • 26 / 06 / 2020 0
Welk fietszadel kiezen? Vijf tips en tricks

Een zadel is een ontzettend belangrijk onderdeel van elke fiets. Zonder een goed zadel kun je eigenlijk ook gewoon niet lekker fietsen, daarom is het juiste type fietszadel kopen zo belangrijk! Maar ja, waar moet je op letten bij het uitzoeken? Er zijn nogal wat verschillende merken, vormen en maten om in overweging te nemen en de keuze kan wat overweldigend voelen. Om je een klein beetje op weg te helpen hebben wij vijf tips uitgeschreven die je kunnen helpen wanneer je je volgende fietszadel gaat kopen!

1: De breedte van je Fietszadel

Wat misschien wel het belangrijkste aan je fietszadel is, is de breedte ervan. Fietszadels voor vrouwen zijn over het algemeen nog wat breder dan die van heren fietszadel, bijvoorbeeld. Dit komt door het feit dat de zitbotjes van vrouwen wat verder uit elkaar zitten dan die van mannen. Om te voorkomen dat je zadelpijn krijgt, is het belangrijk bij een fietszadel kopen dat je zitbotjes volledig ondersteunt worden. Zoek dus een zadel uit dat minstens zo breed is, dat beide botjes er volledig op kunnen rusten.

2: Zacht of juist hard?

Een fietszadel kan heel hard, super zacht, en alles daar tussenin zijn. Veel mensen hebben zelf een voorkeur voor wat ze het fijnste vinden fietsen. Meestal is het zo dat harde fietszadels fijner zijn voor echt lange stukken fietsen dan zachte. Een fietszadel kopen dat eigenlijk té zacht is, kan er voor zorgen dat je zitbotjes na een poosje doorzakken en minder goed ondersteund worden, wat weer leidt tot de zadelpijn die we willen voorkomen. Mocht je voornamelijk korte stukken fietsen, dan is een zacht zadel kopen vaak wel beter.

3: Materiaal van een Fietszadel

Verschillende types fietszadels worden gemaakt van verschillende materialen, maar elk materiaal heeft voor- en nadelen. Zo vormt een gelzadel zich goed naar het lichaam en dempt het wat van de trillingen van het fietsen. Aan de andere kant kan het na een tijdje warm en broeierig worden en kan het ervoor zorgen dat je zitbotjes op lange stukken wegzakken. Leren zadels vormen zich heel goed naar je zitvlak en blijven, met een beetje onderhoud, je hele leven lang goed. Het ‘inrijden’ van zo’n zadel kan wel lang duren, en hij mag ook niet nat worden. Een fietszadel van carbon is lichtgewicht en hard, wat fijn is voor lange stukken, maar daar betaal je dan ook wat meer voor.

4: Vorm van een Fietszadel

Ondanks dat fietszadels allemaal een vergelijkbare vorm hebben, zijn de details ook belangrijk bij een fietszadel kopen, zeker als je langer op de fiets zit. Mocht je verder voorover gebogen op je fiets zitten als je fietst, dan is een lang zadel met een smalle voorkant een goed idee. Op die manier schuren je benen minder langs je fietszadel. Mensen die heel rechtop op hun fiets zitten, kunnen juist beter een bredere voorkant uitkiezen. Zo heeft het zadel meer oppervlak om extra gewicht te ondersteunen.

5: Proberen

Wat je persoonlijk wel of juist niet fijn vindt, is het makkelijkst uit te vinden door gewoon een paar opties te proberen. Hoewel een fietszadel huren niet een standaard optie is, kun je zeker een fiets huren om het zadel te proberen. Ook zijn er verschillende merken die je hun zadel zonder verplichtingen 30 dagen laten proberen om er zo achter te komen of dat fietszadel echt wat voor je is!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Fietszadel.com
9.1 / 10 - 38 Reviews @ Feedback Company
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen