Terug

Fietszadel Koopgids : Welke zadel past het beste bij jouw?

 • 03 / 08 / 2020 0
Fietszadel Koopgids : Welke zadel past het beste bij jouw?

Het zadel is een belangrijk onderdeel van je fiets. Een zadel zorgt ervoor dat je comfortabel op weg gaat en eigenlijk is het daarom ook heel persoonlijk. Toch willen we je wat adviezen geven voor het kiezen van een zadel dat bij je past, zodat je met plezier op je fiets stapt.

Wat zijn de beste fietszadels

Er zijn heel veel verschillende merken fietszadels. Sommige zijn bij veel mensen bekend, maar er zijn ook speciale merken. Wij hebben van de volgende merken fietszadels in ons assortiment:

 • Dutch Perfect
 • Edge
 • M-wave
 • Marwi
 • Monte Grappa
 • Selle Bassano
 • Selle Royal
 • Selle San Marco
 • Selle San Remo
 • Simson
 • Velo
 • Ventura
 • Wittkop
 • Xtreme

Dit zijn allemaal gerenomeerde merken die hun goede naam echt hebben verdient. Vooral de zadels van Selle Royal en Simson komen altijd heel goed uit de test.

Het beste fietszadel is heel erg persoonlijk. Wij kunnen dus onmogelijk zeggen welk merk het beste is. Ieder merk heeft zijn eigen specifieke kenmerken waardoor deze comfortabel zit. Wil je hier meer advies over? Neem dan contact met ons op.

Welk zadel is het beste bij zadelpijn

Heb je veel last van zadelpijn? Dat is heel vervelend en kan ervoor zorgen dat je niet meer op de fiets wilt stappen voor lange ritten. Dat is zonde én er is een oplossing. De medische fietszadels van Wittkop zijn ontworpen om zadelpijn te verminderen en voorkomen. Maar er zijn ook een aantal simpele tips waardoor je een fietszadel kunt kiezen die de zadelpijn vermindert. Dit heeft niet alleen te maken met je lengte en gewicht, maar ook met je houding op de fiets.

Hoe kies je een fietszadel

Zoals we hiervoor al vertelde, is het bij de keuze voor een fietszadel belangrijk om te kijken naar verschillende aspecten:

 • Wat is je houding op de fiets?
 • Hoe zwaar ben je?
 • Wat is je leeftijd?
 • Hoelang ga je fietsen?

Wat is je houding op de fiets?

Zit je rechtop op je fiets? Kies dan voor een breder zadel. Dan zitten de zitbotjes mooi op je zadel en heb je minder last van pijn. Heb je een sportieve houding, en zit je meer voorover op de fiets? Dan kun je beter voor een smaller model gaan.

Hoe zwaar ben je?

Je gewicht is ook essentieel bij het kiezen voor een zadel. Wanneer je wat zwaarder bent is een gel- of foam zadel minder comfortabel. Dit komt, omdat je hier dieper in weg zakt, waarbij er minder stabiliteit is bij je zitbotjes. Een betere keuze is dan een fietszadel van leer. Leer vormt zich helemaal naar je zitvlak. Dit duurt alleen wel even en dat betekent dat bij de eerste fietsritten een leren fietszadel heel hard aanvoelt. Je moet dan even door de zure appel heen te bijten, zodat je daarna kunt genieten van extra veel comfort.

Ben je wat lichter van gewicht, dan is een gel- of foam zadel comfortabeler. Je kunt zelf kiezen hoe zacht je wilt dat het zadel is, omdat er veel keuze is. Veel stadsfietszadels zijn gel- of foam zadels.

Wat is je leeftijd?

We horen je denken: ‘Is je leeftijd ook van belang bij het kiezen van een fietszadel?’ En ons antwoord is: zeker weten. Als je jong bent zijn de klachten bij een ‘verkeerd’ fietszadel minder heftig. Naarmate je ouder wordt, worden de klachten erger. Je kunt dan niet alleen last krijgen van je zitvlak, maar ook van je rug, nek en polsen. Kijk ook goed naar je houding en het zadel of deze past bij je leeftijd. Wanneer je ouder wordt is de keuze voor een comfortabel en passend zadel heel belangrijk.

Hoelang ga je fietsen?

Rij je kleine stukjes op de fiets of moet je dagelijks 20 kilometer fietsen naar je werk. Daar zit een groot verschil in en is dus van groot belang bij je keuze voor een fiets zadel. Wanneer je langer gaat rijden is het belangrijk om voor een duurzaam zadel te gaan. Kies voor een goed merk zoals Wittkop of Selle Royal. Deze zadels komen altijd als beste uit de test en zijn van top kwaliteit.

Wat kost een fietszadel?

Zadels zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Je hebt al een zadel vanaf € 10,- en een professioneel racefietszadel kan duurder dan € 250,- zijn. Kijk goed naar het budget wat je hebt en welk zadel daar het beste binnen past. De meesten goede fietszadels zijn rond de € 50,- tot € 75,-.

Hoe moet je je fietszadel afstellen?

Je fietszadel afstellen hoeft niet moeilijk te zijn, vooral wanneer het om je stadsfiets gaat waar je niet veel kilometers op rijdt. Zorg er altijd voor dat je zadel recht naar voren staat. Dan zit je comfortabel en recht. Wanneer je zadel iet wat scheef staat merk je dat gelijk, omdat je dan een scheve houding aanneemt. Dit merk je direct, omdat je nek en rug pijn zullen gaan doen.

Hoe hoog moet je fietszadel staan?

Hier is een heel handige tip voor. Plaats de bal van je voet op het pedaal, terwijl je fietst. Wanneer het pedaal op het laagste punt is moet je knie licht gebogen zijn, ongeveer 25 graden. Dan staat je zadel op de optimale hoogte.

Wil je het liever opmeten? Dat kan ook. Meet dan eerst je binnenbeenlengte op. Dit is de afstand van je kruis tot de grond. Zet je benen ongeveer 15cm uit elkaar en hou een boek met de harde kaft onder je kruis, zodat het lijkt alsof je op een zadel zit. Meet vervolgens de lengte vanaf de rug van het boek tot de grond. Je vermenigvuldigt dit getal met 1,09. De uitkomst van deze som is de afstand die er moet zijn tussen de bovenkant van je zadel en de as van je pedalen. Aan de hand daarvan kun je je zadelhoogte op de juiste manier bepalen.

Een goed fietszadel voor comfortabele ritten

We hopen dat je dankzij de tips een goed fietszadel kunt uitkiezen. Mocht je toch extra hulp willen dan kun je altijd contact met ons opnemen voor meer informatie.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Fietszadel.com
9.1 / 10 - 38 Reviews @ Feedback Company
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen