Terug

Dames Fietszadels

Filters

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten, maten, merken, vormen en materialen waar je uit kunt kiezen als je een fietszadel voor dames of heren gaat kopen. Een zadel is natuurlijk sowieso al een van de belangrijkste dingen aan een fiets, zeker als je langere stukken wil fietsen zonder last van zadelpijn te krijgen. In dit artikel helpen we je daarom alvast goed op weg om het beste fietszadel voor dames te selecteren!

Breedte van een fietszadel

Het grootste, en misschien ook wel het belangrijkste, verschil tussen fietszadels voor dames en heren is zonder twijfel de breedte van het zitvlak. De breedte die je fietszadel zou moeten hebben, wordt bepaald door de afstand tussen je beide zitbotjes. Omdat zitbotjes over het algemeen bij vrouwen verder uit elkaar staan dan bij mannen, hebben dames fietszadels ook vaak een breder zitvlak dan heren fietszadels. Op die manier kunnen de zitbotjes optimaal ondersteund worden. Kies dus een zadel uit waarvan je zeker weet dat je beide zitbotjes er helemaal op liggen, zonder dat hij overdreven breed is.

De vorm van een goede fietszadel

Het gemiddelde fietszadel ziet er wel ongeveer hetzelfde uit, maar de details doen er wel toe. Zo is de voorkant (neus) van een dames fietszadel vaak wat korter dan een heren fietszadel. Wanneer je wat rechter op je fiets zit tijdens het fietsen, zoals vaak op korte stukken op een stadsfiets, kun je beter een wat bredere neus uitzoeken. Zo is het voor het dames fietszadel makkelijker om het gewicht te ondersteunen wat niet op het stuur rust. Mocht je juist wat verder vooroverbuigen op de fiets, zoals tijdens het racefietsen of mountainbiken, dan kun je beter een smallere neus kiezen, waarbij je benen niet steeds langs je zadel schuren.

Een hard of zacht fietszadel

De keuze tussen een harder of zachter zadel is vaak ook persoonlijk, maar er zijn wel wat voor- en nadelen aan de opties. Voor langere stukken is een hard dames fietszadel meestal een goed idee. Bij een zachter zadel kunnen je zitbotjes na een poosje fietsen toch in het zadel gaan doorzakken, wat de steun minder goed maakt en kan leiden tot zitklachten. Ook kan een zacht fietszadel na een tijdje wat warm en broeierig worden, zeker met zomers weer. Mocht je daarentegen al op leeftijd zijn, wat dunnere huid of een relatief laag lichaamsgewicht hebben, dan is een zacht zadel vaak wel praktisch.

Zitklachten voorkomen

Zitklachten kunnen je altijd overkomen na een flink stuk fietsen, maar je kunt ze wel proberen te voorkomen. Zo kan een uitsparing in je dames fietszadel handig zijn. Een uitsparing, een soort gat in je fietszadel, kan wat van de druk verplaatsen en zo ongemak voorkomen. Dit is zeker handig als je minder flexibel bent en je bekken dus minder goed kan draaien. Ook kun je een hoop zitklachten al voorkomen door de juiste kleren te dragen, zoals een dames fietsbroek of fietsondergoed. Daarnaast is het ook slim om wat meer zitvlees op te bouwen door van tevoren een aantal kortere tochten te fietsen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Fietszadel.com
9.1 / 10 - 38 Reviews @ Feedback Company
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen